data wydruku: 2024-11-21 21:26:56
Gmina Niwiska

Gmina Niwiska

e-mail: urzadgminy@gmina.niwiska.pl www: niwiska.pl

Ogłoszenia

Obszar ochronny ASF obszar ochronny (strefa żółta) : cały powiat kolbuszowski

Wymagania dotyczące gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną na obszarze ochronnym (strefa żółta),

Krótszy termin na dokonanie zgłoszenia zmiany stanu świń w gospodarstwie.

Na  terenie  obszaru ochronnego  istnieje  obowiązek  zgłaszania  do  ARiMR  każdego zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada (kupno, sprzedaż, padnięcie, ubój na potrzeby własne) oraz  dokonania oznakowania świń w ciągu 48  godzin  (2  dni)  od zaistnienia  tego  zdarzenia.

Ubój na użytek własny jest dozwolony pod następującymi warunkami:

-        świnie  były  utrzymywane  w  gospodarstwie  co  najmniej  przez  30  dni  przed ubojem,

-        posiadacz  świń  zgłosi do  Powiatowego  Lekarza Weterynarii  w  Kolbuszowej  zamiar  przeprowadzenia  uboju  minimum  24  h  przed ubojem,

-        świnie  zostaną  poddane  badaniu  przedubojowemu  wykonanemu  przez uprawnionego lekarza weterynarii,

-        mięso  pozyskane  w  wyniku  uboju  tych  świń  zostanie  poddane  badaniu poubojowemu przez uprawnionego lekarza weterynarii.

Na  terenie  obszaru  ochronnego  istnieje  obowiązek  natychmiastowego zgłoszenia  do  Powiatowego   Lekarza   Weterynarii   w każdego  przypadku padnięcia świni  w  gospodarstwie  (przed  oddaniem  zwłok  świni  do  utylizacji) oraz przypadków podejrzenia wystąpienia afrykańskiego pomoru świń.

 

W przypadku podejrzenia wystąpienia ASF u świń należy:

  1. Zgłaszać wszelkie niepojące oznaki i objawy nasuwające podejrzenie choroby Powiatowemu Lekarzowi  Weterynarii  w  Kolbuszowej  lub  lekarzowi  weterynarii opiekującemu się stadem.
  2. Pozostawić zwierzęta w miejscu przebywania.
  3. Nie wywozić  z  gospodarstwa  zwierząt,  zwłok  zwierzęcych,  produktów pochodzenia zwierzęcego, ściółki, paszy i sprzętu.
  4. Uniemożliwić osobom  postronnym  dostęp  do  pomieszczeń  lub  miejsc,                      w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.

 

Istnieje  obowiązek  powiadomienia  Powiatowego  Lekarza  Weterynarii  w Kolbuszowej   o  zalezieniu  zwłok  dzika  – w przypadku  znalezienia  padłego  dzika należy:

  1. Oznakować miejsce znalezienia zwłok dzika, aby ułatwić ich odnalezienie przez odpowiednie służby.
  2. Nie dotykać zwłok i pozostawić je w miejscu znalezienia.
  3. Zgłosić fakt znalezienia padłego dzika do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kolbuszowej lub najbliższej lecznicy weterynaryjnej lub policji, straży miejskiej lub miejscowego koła łowieckiego.
  4. Osoby mające kontakt z dzikiem lub będące w jego pobliżu powinny stosować środki higieny niezbędne do  ograniczenia  ryzyka  szerzenia  się  ASF,  w  tym dokonywać odkażania rąk i obuwia.
  5. Osoby mające kontakt z dzikiem przez 72 godziny nie powinny wchodzić do miejsc, w  których  utrzymywane  są  świnie  i  nie  wykonywać  czynności związanych z obsługą świń.

Na  terenie  obszaru  ochronnego obowiązuje wymóg oznakowania  budynków,  w których utrzymywane są zwierzęta, tablicą z napisem "Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”.

W gospodarstwie powinna  znajdować  się dokumentacja  weterynaryjna  dotycząca przebiegu  leczenia  i przeprowadzonych  zabiegów  weterynaryjnych  oraz  padłych zwierząt.

Świnie  wprowadzane  do  gospodarstwa powinny  zostać  zaopatrzone w  świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii, wystawione nie wcześniej niż 24 h przed przemieszczeniem.

Powiatowy  Lekarz  Weterynarii  w  Kolbuszowej  przypomina  o  konieczności przestrzegania  zasad  bioasekuracji  w  gospodarstwie  wynikających  z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie  środków  podejmowanych  w  związku  z  wystąpieniem  afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. z 2018 r. poz. 290 z późn. zm.).

Nakazy

  1. Utrzymywanie świń  w  gospodarstwie  w  sposób  wykluczający  kontakt  ze zwierzętami  wolno  żyjącymi  i  ze  zwierzętami  domowymi  (psy,  koty)  w odrębnych,  zamkniętych  pomieszczeniach,  w  których  są  utrzymywane  tylko świnie  (oddzielne  wejście,  brak  bezpośredniego  przejścia  do  pomieszczeń, w których utrzymywane są inne zwierzęta kopytne tj. konie, krowy, owce, kozy).
  2. Sporządzanie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki,  tuczniki,  lochy,  loszki,  knury  i  knurki oraz  bieżące aktualizowanie tego spisu.
  3. Prowadzenie rejestru  środków  transportu  do  przewozu  świń,  paszy  lub produktów  ubocznych  pochodzenia  zwierzęcego,  wjeżdżających  na  teren gospodarstwa  oraz  rejestru  wejść  osób  do  pomieszczeń,  w  których  są utrzymywane świnie.
  4. Karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.
  5. Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami do budynków i pomieszczeń w  których  utrzymywane  są  świnie  oraz  przed  wejściami  i wyjściami do gospodarstwa o szerokości nie mniejszej niż szerokość danego wejścia, długość nie mniejsza niż 1 metr oraz stałe utrzymywanie mat w stanie zapewniającym  skuteczne  działanie  środka  dezynfekcyjnego  (systematyczne polewanie mat środkiem dezynfekcyjnym).
  6. Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami z  gospodarstwa lub  zainstalowanie  niecek  dezynfekcyjnych  o  szerokości  nie  mniejszej  niż szerokość wjazdu, długość nie mniejsza niż obwód największego koła pojazdu wjeżdżającego  do  gospodarstwa  oraz  stałe  utrzymywanie  mat/niecek dezynfekcyjnych    w stanie  zapewniającym  skuteczne  działanie  środka dezynfekcyjnego.
  7. Zabezpieczenie wybiegu  dla  świń  podwójnym  ogrodzeniem  o  wysokości wynoszącej  co  najmniej  1,5  m,  związanym  na  stałe  z  podłożem,  a  każdego wjazdu i wyjazdu oraz wejścia i wyjścia z takiego wybiegu zabezpieczenia matą dezynfekcyjną.
  8. Wykonywanie czynności  związanych  z  obsługą  świń  wyłącznie  przez  osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie.
  9. Stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych  czynności,  środków  higieny  niezbędnych  do  ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia.
  10. Bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.
  11. Używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz  obuwia  ochronnego  przeznaczonego  wyłącznie  do wykonywania tych czynności.
  12. Uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie.
  13. Wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni.

Zakazy

  1. Zakaz żywienia świń odpadami gastronomicznymi lub materiałem paszowym zawierającym odpady gastronomiczne.
  2. Zakaz karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub  obszaru  zagrożenia,  chyba  że  tę  zielonkę  lub  to  ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom.
  3. Zakaz wykorzystywania w  pomieszczeniach,  w  których  są  utrzymywane świnie,  słomy  na  ściółkę  dla  zwierząt  pochodzącej  z  obszaru  objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu  niedostępnym  dla  dzików  co  najmniej  przez  90  dni  przed  jej wykorzystaniem.
  4. Zakaz wnoszenia  i  wwożenia  na  teren  gospodarstwa,  w  którym  są utrzymywane  świnie,  zwłok  dzików,  tusz  dzików,  części  tusz  dzików  i produktów   ubocznych   pochodzenia   zwierzęcego   oraz   materiałów  i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem ASF.
  5. Zakaz prowadzenia  uboju  świń  w  celu  produkcji  mięsa  na  użytek  własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.
  6. Zakaz wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt. Spełnianie powyższych wymagań jest warunkiem przyznania odszkodowania w przypadku stwierdzenia choroby w gospodarstwie! Na obszarze ochronnym   powiatowy   lekarz   weterynarii   dwa   razy   w   roku przeprowadza w gospodarstwach utrzymujących świnie kontrolę przestrzegania ww. nakazów  i  zakazów  wraz  z  wywiadem  lekarsko-weterynaryjnym  oraz  badaniem klinicznym świń z pomiarem wewnętrznej ciepłoty ciała.

Co to jest ASF?

Wirus ASF (afrykański pomór świń) wystąpił w Polsce po raz pierwszy w lutym 2014 roku i rozprzestrzenia się na terytorium Polski.

Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe , świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%. 

Zgodnie z OIE przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni).

U zwierząt występuję gorączka nawet do 420C, przyśpieszony oddech, osowiałość, możliwa utrata apetytu i pragnienia oraz przekrwienia (na uszach, ogonie, kończynach i klatce piersiowej). Zazwyczaj pierwsze w stadzie chorują duże sztuki: lochy, knury, tuczniki.

Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów   z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.

Drogi zakażenia

Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy), jak również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików. 

Zagrożenie dla ludzi

Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.

Powoduje jednak znaczne straty dla właścicieli zwierząt oraz dla producentów mięsa  i jego przetworów.

Dodatkowych informacji  można  uzyskać w   siedzibie  Powiatowego   Inspektoratu Weterynarii   w Kolbuszowej tel.: 17 /74 45 723